___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 LILLEHAMMER

Lillehammer kommune, Oppland

Innb : 19.638

_________________________________________________________________________________________________________________

Lillehammer ligger ved inngangsporten til Gudbrandsdalen helt i nordenden av Norges støsrste innsjø, Mjøsa. Lillehammer har cirka 19.000 innbyggere og er Oppland fylkes største by. Verdens eldste hjuldamper som fortsatt er i drift trafikerer Mjøsa, og Lillehammer er den nordligste endestasjonen for hjuldamperen. Byen ligger meget flott til med tanke på vintersport, og i forbindelse med arrangementet av de olympiske vinterlekene i 1994, ble det bygget ut mange vintersportsanlegg i området, som for eksempel Lysgårdsbakene og Håkonshallen. Birkebeinerrennet på ski arrangeres hvert år med start på Rena og målgang på Lillehammer. Rennet trekker rundt 15.000 deltakere hvert år.

Lillehammer ble grunnlagt tidlig på 1800-tallet, og fikk bystatus i 1842. Jernbanen kom til byen i 1894, og reduserte reisetiden betydelig for folk flest både nordover til Otta og sørover til Oslo. I 1994 arrangerte byen de 17. olympiske vinterleker.

Lillehammer is located in the southern end of Gudbrandsdalen, and in the north end of the biggest lake in Norway, Mjøsa. Lillehammer has 19.000 inhabitants and is the biggest city in the Oppland Region. The city held the winter olympic games i 1994.

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

BILLEDGALLERI

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Lillehammer Kirke er en murkirke i nygotisk stil fra 1882. Kirken har 650 plasser og ligger sentralt plassert på Lillehammer. Kirken ble restaurert i 1959.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Lillehammer Kirke, Mars 2008

 

Stortorget ligger midt i sentrum av Lillehammer, og her finnes blant annet Kulturhuset Banken.

 

 

 

 

 

 

 Stortorget på Lillehammer, Mars 2008

 

 

Storgata er Lillehammers handlegate og går tvers igjennom Lillehammer sentrum. Gaten er kjent for sine mange gamle og verneverdige trehus.

 

 

 

 

 

 

Storgata på Lilllehammer, Mars 2008

 

De 17. Olympiske Vinterleker fant sted på Lillehammer fra 12. februar til 27. februar. Kommunene Øyer, Ringebu, Gjøvik og Hamar arrangerte også enkelte øvelser under lekene. Russland ble lekenes beste nasjon med 11 gullmedaljer.

 

 

 

 

 

 

 

Storgata på Lillehammer, Mars 2008

 

Lillehammer stasjon ble åpnet i 1894, og fungerer som stoppested på Dovrebanen som går mellom Oslo og Tronheim. Det er 184 kilometer med tog fra Lillehammer til Oslo.

 

 

 

 

 

Lillehammer Stasjon, Mars 2008

 

 

Artikkel Oppdatert: 18.02.2010